Тейпингът - нова и опасна мода

Лепенки се поставят върху устата, запечатвайки я, докато спите

Стил
11:01 - 23 Юни 2023
85878
Тейпингът - нова и опасна мода

Нова тенденция за красота се разпространява сред блогъри и световни звезди. Нарича се тейпинг и в козметологията е техника против стареене чрез предотвратяване на бръчки по лицето и шията. В случая обаче лепенките се поставят върху устата, запечатвайки я, докато спите. Безопасна ли е тази техника и има ли някаква полза от нея?

Наскоро руският топмодел Лена Перминова публикува противоречива публикация в личния си блог, в която говори, че цялото й семейство вече запечатва устата си през нощта. Отначало мнозина помислиха, че това е странна шега, но се оказа, че не е. Лена има предвид именно тейпинга, който започна да набира скорост сред всички, които са загрижени за здравето си. Малко преди нея плюс-сайз моделът Ашли Греъм говори за ползите от залепването на устата през нощта, пише в. "Труд".

Лена Перминова научила за тази чудотворна техника от своя последователка в мрежите. Моделката се оплакала от подпухване сутрин и момичето я посъветвало да опита с тиксо върху устата. Жената останала доволна от резултата.
„Залепването на устата е, първо, невероятна превенция на хъркането, второ, стимулиране на лимфния и кръвния поток (подуването ми изчезна), и трето, нормализиране на налягането през нощта“, обяснява моделката.

Като приятен бонус, звездата се отървала от лошия си дъх, подобрила качеството на съня и общото си самочувствие. Перминова твърди, че запечатването на устата й през нощта дори е помогнало на сина й срещу синузит. Въпреки това звездата препоръчва преди да оставите детето си да диша единствено през носа, все пак да се консултирате с лекар.

Според специалисти въпросът със залепването на устата е нееднозначен. От една страна, наистина има известен положителен ефект. Когато човек диша през носа, това е физиологично дишане, при което въздухът се пречиства и овлажнява, а дихателните пътища се чувстват много по-добре. В същото време е важно да разберете, че има причина устата да се отваря спонтанно. Съдете сами, когато имаме запушен нос или, още по-лошо, страдаме от сънна апнея, устата се отваря автоматично като защитна функция. Представете си ситуация, когато човек има запушен нос и по това време устата му е запечатана. Тогава, разбира се, когато се събуди, първото нещо е да премахне пластира и да диша. Когато мозъкът спи обаче, той не е толкова чувствителен към недостига на кислород. В бъдеще такава липса се отразява негативно на качеството на съня, като постепенно го влошава и с течение на времето се стига до странични ефекти, свързани с липсата на кислород.

Този метод не се използва в никоя медицинска практика и следователно няма правила и специални методи за приложение. Тейпингът е строго забранен за деца и още повече за тези, които страдат от проблеми в ушите, носа и гърлото - започвайки от баналната остра респираторна вирусна инфекция и завършвайки с алергичен ринит. За тези деца просто ще бъде невъзможно да дишат със запечатана уста.

Що се отнася до предотвратяването на хъркането, залепването няма да реши този проблем, защото ще премахне звука, но самата вибрация остава. В този случай залепването на лейкопласт върху устата означава само „замитане на проблема под килима“. За да се отървете от хъркането, най-добре е да се консултирате с лекар.