Тексас съди TikTok

Обвиненията срещу платформата са за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на децата

Новини
08:21 - 04 Октомври 2024
2896
Тексас съди TikTok

Американският щат Тексас съди TikTok. Обвиненията срещу платформата са за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на децата и държавния закон чрез споделяне на лична информация за идентифициране на деца без съгласието на техните родители или законни настойници.

Това предаде агенция Ройтерс.

Делото, заведено от главния прокурор на Тексас Кен Пакстън, в щатския съд на окръг Галвестън, изисква съдебна забрана и граждански санкции до $10 000 за всяко нарушение на държавния Закон за защита на децата онлайн чрез овластяване на родителите.

Според Пакстън, TikTok, чийто собственик е китайската ByteDance, не предоставя инструменти за ограничаване на поверителността на децата и настройките на акаунта, дори позволява споделянето на информация от акаунти, зададени като "частни", и позволява насочена реклама към деца.

TikTok и други големи технологични компании трябва да бъдат държани отговорни "за експлоатацията на деца от Тексас и неуспеха да дадат приоритет на онлайн безопасността и поверителността на непълнолетните, посочи Пакстън.