Телефон 112 вече ще засича мястото на повикване

Новата платформа ще интегрира всички комуникационни функции

Здраве
14:10 - 17 Декември 2019
2766
Телефон 112 вече ще засича мястото на повикване

До 2021 г. ще бъде създадена нова система за приемане на спешните повиквания, която ще локализира мястото, от което е осъществено обаждането. Това предвижда нов проект на Националната система за спешни повиквания. Новият софтуер ще засича клетката, в която се намира телефонът, от който е осъществено повикването. Освен по телефона, сигнали ще могат да се подават още в чат в социалните мрежи, чрез видео и чрез приложения като Viber и Skype, а сигнали ще могат да подават и граждани със слухови и говорни увреждания.

Документът е разработен съвместно от Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването, вносител е вътрешното ведомство.

„Софтуерно приложение на автоматизираната информационна система на 112 е остаряло и от началото на 2021 г. няма да се поддържа от доставчика, посочва вносителят – Министерството на вътрешните работи. Това ще доведе до спиране на услугата, гарантираща непрекъснат, бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране за получаване на помощ при спешни случаи, с цел защита на живота, здравето, сигурността и имуществото им и в определени ситуации би застрашило националната сигурност“, се посочва в мотивите на вносителите.

Според тях съществуващата система не позволява интегрирането на нови съвременни услуги и функционалности, приети с европейска директива и която трябва да бъде транспонирана в националните законодателства от страните членки на Европейския съюз (ЕС) до декември 2020 г..

Платформата на телефон 112 ще интегрира всички комуникационни функции и услуги за обмен на информация с цел навременното достигане на сигналите до службите за бързо реагиране. Предвижда се и възможност за видеоразговори, както и видеовръзка между центъра за спешни обаждания и линейките.

В концепцията се залага и принципът за трансграничен достъп на повикванията, комуникация между европейските спешни центрове и службите за спешно реагиране, обслужване на чуждоезикови обаждания, както и въвеждане на Reverse 112 (системи за масово оповестяване при криза и връзката им със спешния телефон).

Предвижда се и изграждането на два нови центъра на телефона за спешни повиквания, които ще разполагат със съвременно оборудване и софтуер.

В концепцията не е посочена прогнозна стойност на новата система, но е фиксиран срок от 16 месеца след приемането, в който трябва да се проведе обществена поръчка с възложители МВР  и МЗ.

Проектът е отворен за обществено обсъждане, което ще продължи до 15 януари.