Теленор пусна 5G в над 60 локации

Клиентите на телекома могат да се възползват от високите скорости без допълнителна такса

Икономика
13:04 - 10 Юни 2021
2923
Теленор пусна 5G в над 60 локации

5G мрежата на Теленор България вече е активна. Клиентите на телекома могат да се възползват от мобилната мрежа от пето поколение и високите скорости, които тя предлага, още от днес в 63 локации в страната, съобщи на събитие в Бургас търговският директор Богдан Узелац.

Потребителите на Теленор ще могат да се възползват от 5G без допълнителна такса.

5G носи далеч по-високи скорости и по-ниско закъснение, както и възможността за свързване на множество повече устройства едновременно — което означава край на проблемите в връзката по време на концерти, например. По време на демонстрацията мрежата постигна 1,5 Gbps скорост, а главният изпълнителен директор Джейсън Кинг заяви, че очакваната максимална скорост на мрежата 2 Gbps.

Очаква се до края на тази година 5G мрежата на Теленор да покрие общо 160 локации, а регионалният директор от PPF, собственик на телекома, Марек Слачик даде заявка през 2022 г. компанията да се превърне в лидер по покритие у нас.

Теленор България дава старт и на нова услуга — 5G интернет за дома със скорост до 300 Mbps. Услугата ще поддържа до 128 устройства едновременно свързани към рутера.

В опит да насърчи потребителите да се възползват от новата мрежа, Теленор предлага 100 лв. отстъпка от всеки 5G модел — ако потребителят върне стар телефон.

Главният изпълнителен директор Джейсън Кинг подчерта още, че 5G ще отключи "едно по-добро технологично бъдеще и ще подобри икономиката", както и ще създаде нови бизнес модели. Сред индустриите, които ще могат да се възползват първи от мобилната мрежа от ново поколение ще бъдат компаниите в областта на транспорта, образованието, производството, земеделието, туризма и минното дело. 5G ще даде тласък и на роботиката, Интернет на нещата, както и на виртуалната и добавената реалност.

В отговор на въпрос се разбра още, че основата на мрежата е изградена от мрежово оборудване на Huawei, но компанията работи и с редица други доставчици, включително европейски и американски.