Телевизионната водеща Ксения Собчак е избягала в Литва

В сряда сутринта е извършен обиск във вилата ѝ в Московска област

Русия
15:47 - 26 Октомври 2022
3212
Телевизионната водеща Ксения Собчак е избягала в Литва

Телевизионната водеща и опозиционен блогър Ксения Собчак е напуснала Русия в нощта на вторник срещу сряда, влизайки в Литва през Беларус. Това са съобщили за ТАСС от правоохранителните органи. Засега тази информация не е потвърдена от независим източник.

"Тя напусна Москва късно през нощта (във вторник). В същото време тя купи самолетни билети през интернет вчера до Дубай, а днес до Турция. Тя направи това, за да обърка оперативните служители. В същото време тя влезе в Литва през Беларус, " казва източникът на агенциията. Според него следователите са имали в ръцете си заповед за задържане на Собчак, но тя е успяла да избяга.

В сряда сутринта е извършен обиск във вилата на Ксения Собчак в Московска област по дело срещу търговския директор на нейната компания Кирил Суханов, предава ТАСС.

"В дома на Собчак се провеждат обиски по дело за изнудване, по което е задържан нейният търговски директор Кирил Суханов. Самата Собчак няма процесуален статус", каза събеседникът на агенцията.

Правоприлагащите органи също съобщиха, че в сряда следовател на Главното управление на Главната дирекция на Министерството на вътрешните работи за Москва ще се обърне към Тверския съд в Москва с искане за определяне на мярка за неотклонение за Суханов.

Във вторник той беше отведен в Главното следствено управление на Главната дирекция на МВР за Москва за следствени действия. Собчак потвърди задържането му по дело за изнудване. "Нашият търговски директор Кирил Суханов е задържан. Казват за изнудване", написа тя по-рано в канала си в "Телеграм".

След началото на руската агресия в Украйна и особено след приемането на закон, предвиждащ до 15 години затвор за "дискредитиране" на руската армия много руски опозиционери или бяха преследвани и задържани по него или срещу тях бяха образувани дела по други, несвързани с политическата им дейност обвинения, които те определят като "фиктивни".

Припомняме случая с преследването и задържането на руската журналистка Марина Овсянникова, която бе задържана и поставена под домашен арест, но успя да избяга в чужбина, след като бе обвинена именно по закона за дискредитиране на руската армия. 

Марина Овсянникова стана известна през март 2022 г. след като се появи с антивоенен плакат в директен ефир на проправителствения "Първи канал". Тя плати глоба от 30 000 рубли (по онова време около 250 евро) във връзка с протеста си, но адвокатите й още тогава посочиха, че може да бъде изправена пред нови обвинения на по-късен етап.

След като беше глобена, Овсянникова избяга от Русия и беше наета от германския вестник Die Welt. Но впоследствие се върна в Русия, за да води битка за родителски права, каза тя в социалните медии. Овсянникова продължи да критикува войната.

През последните две седмици руските съдилища наредиха на Овсянникова да плати две допълнителни глоби за дискредитиране на армията на страната в нейни публикации в социалните медии. Тя също така беше задържана за кратко в средата на юли. Тогава нейният адвокат не изключи възможността за наказателно разследване.