Телевизия с рекордна глоба заради сигнал за бедствие

Чрез симулация на предупредителния тон, шоуто на Джими Кимъл нарушило правилата за излъчване

Свят
14:08 - 16 Август 2019
2229
Телевизия с рекордна глоба заради сигнал за бедствие

Ток шоуто на ABC „Джими Кимъл на живо” е глобено с 395 000 долара за имитиране на президентския сигнал за тревога по време на предаване. Шоуто повтори три пъти предупредителния сигнал, което е незаконно, по време на кратък скеч, подиграващ се на системата за предупреждение.

В същия ден, в който беше излъчена програмата, 3 октомври миналата година, сигналът беше официално тестван в цялата страна. Като част от изпитанието над 200 милиона мобилни телефони в САЩ получиха пробно известие „Предупреждение от президента“.

Системата за предупреждение, която е предназначена да предупреждава за големи заплахи като ракетни атаки, природни бедствия и терористични актове, се управлява от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации. В случай на национална извънредна ситуация президентът на САЩ Доналд Тръмп има отговорността да нареди на агенцията да активира системата за предупреждение.

Безжичните аварийни сигнали могат да бъдат изпращани от държавни и местни служители на обществената безопасност, Националната служба за метеорологични условия, Националния център за изчезнали и експлоатирани деца, както и от президента на Съединените щати. Те изглеждат като текстови съобщения, но са създадени да предупреждават хората с уникален звук и вибрация.

Чрез симулация на предупредителния тон, шоуто на Джими Кимъл наруши правилата за излъчване, заяви Федералната комисия за съобщения (FCC), която регулира телевизията в САЩ.

Съгласно правилата на телевизионните оператори е забранено да имитират предупредителната система, "за да се избегне объркване при използване на тоновете, привикване към предупреждението сред слушателите и фалшиво активиране".

ABC призна, че е излъчила сигнала на 3 октомври 2018 г., но заяви, че го е направила под впечатлението, че „използването на тона е допустимо“. В изявление ABC, която е собственост на „Уолт Дисни телевижън”, заяви, че приема "сериозно спазването на регулаторните норми и сме доволни, че разрешихме този проблем".
От ABC се съгласили да не излъчват отново сигналът за бедствиe.