ТЕЛК работи все по-бавно

Много комисии се произнасят със закъснение, което стига и до 2 години

Топ
18:58 - 22 Февруари 2024
3581
ТЕЛК работи все по-бавно

През 2023 година териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) са издали с над 20% повече решения за намалена работоспособност спрямо предходната година. Все повече комисии обаче се произнасят със закъснение, като в някои то достига над 2 години, посочва "Медиапул".

През 2023 г. са издадени общо 263 343 експертни решения от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) или с 21% повече спрямо предходната година. От тях 28 265 са за временна неработоспособност и 235 078 са за трайно намалена работоспособност.

Увеличението на решенията за трайно намалена работособност е с 22% спрямо 2022 г. Това става ясно от отговор на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков до депутата Илиана Жекова (ГЕРБ).

Към януари 2024 г. в страната функционират 75 ТЕЛК. По данни от четвъртото тримесечие на миналата година половината от тях се произнасят в срок, а другата половина имат закъснения.

Степента на забавянето им е различна:

  • Със забавяне от около месец са 9 комисии;
  • Със забавяне между 1 и 3 месеца са 13 ТЕЛК;
  • Със забавяне от 4 до 6 месеца са 10 ТЕЛК;
  • Със забавяне между 6 и 12 месеца е една комисия
  • Със забавяне над 1 година са 4 ТЕЛК в Шумен, Кърджали и 2 комисии във Видин. Най-голямото забавяне достига до 2 години и 3 месеца.

От МЗ отчитат, че през 2023 година се отчита влошаване на картината по отношение на произнасянето в срок спрямо 2022, тъй като 11 ТЕЛК, които сега регистрират забавяне, преди са се вмествали в законоустановените срокове. Освен това при комисиите, в които е имало забавяне през 2022, то се увеличава през 2023 г.

Сред причините за това са по-големият брой заявления през годината, произтичащи от промени в Наредбата за медицинската експертиза, свързани с преосвидетелстването.

Въпреки че през 2023 г. са открити 5 нови ТЕЛК в областите Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Русе, броят на комисиите в страната все още не е достатъчен, за да отработва в срок големият брой заявления.

На 7 февруари тази година правителството прие промени, които се очаква да съкратят срока за произнасяне на ТЕЛК. Промените предвиждат по-равномерното разпределение на процедурите по освидетелстване в страната за разглеждане от ТЕЛК на случаен принцип и така да се постигне прозрачност, безпристрастност и бързина.

Въвежда се задължение ТЕЛК да се произнасят само въз основа на медицинската документация, включително и наличната информация от здравните записи в електронните здравни досиета на пациентите.