Теменужка обеща: Токът няма да поскъпва

Енергийният шеф обясни, че чрез "Балкански поток" е налице свободен капацитет от 3 млрд. м3 газ

Топ
19:10 - 23 Януари 2021
674
Теменужка обеща: Токът няма да поскъпва

"Климатичната неутралност ни изправя пред сериозни предизвикателства, затова изграждаме мощности, които не генерират емисии". Това обясни пред Нова министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че електроенергията няма да поскъпва.

"Трябва да изграждаме нови мощности, за да развиваме своята енергетика. Налице са всички предпоставки да очакваме да се изгради нова ядрена мощност", обясни тя.

По нейните думи IP 1000 е една от ядрените технологии, които обсъждаме да получим, а от Уестинг Хаус ще участват в  изграждането на нова ядрена мощност у нас. 

"Горивото за АЕЦ трябва да бъде лицензирано, провежда се търг и се избира на база на най-добри икономически условия.  7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде започнат след като бъде изготвен правен анализ и доклад, трябва да бъдат направени и анализи за ядрената безопасност", разкри Петкова.

А едва след мащабното обществено обсъждане може да се пристъпи към изготвяне на проект. 

Според нея най-добрият вариант е да може да се използват и двата реактора от АЕЦ „Белене“.

"Важно е да гарантираме нашата национална и енергийна сигурност и това не е свързано с новата администрация на САЩ.

Тя сподели, че чрез "Балкански поток" диверсифицирахме маршрута за доставка на природен газ до България и е налице свободен капацитет от 3 млрд. м3 газ. А договорът за производство на тръби за интерконектора с Гърция е приключен и тече процесът по заваряване.