Теменужка Петкова: Никой не иска да ощетява бизнеса

До 63% от електрическата енергия, която се търгува на борсата е с произход от дружествата от държавната енергетика

Политика
09:25 - 05 Юли 2019
2043
Теменужка Петкова: Никой не иска да ощетява бизнеса

Няма спекулации с цената на тока за бизнеса и никой не иска да ощетява фирмите. Това заяви в сутрешния блок на Нова ТВ енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър професионалист и си върши добре работата.

Министър Петкова не отговори на обвиненията на бизнеса, че НЕК манипулира търгове в полза на голям енергиен играч на борсата. И препоръча за по-голяма прогнозируемост бизнесът да сключва дългосрочни договори за доставката на ток.

"Българският бизнес е изключително важен за нас. Той има възможност да получава намаление от цената на електроенергията още от края на 2015 година. Нашето правителство взе много ясно и категорично решение за това, бизнесът да може да използва държавна помощ, която европейското законодателство позволява. Тя е свързана с разходите, които се правят във връзка с енергията от възобновяеми енергийни източници, които влизат в компонента на цената на електроенергията", подчерта Петкова.

Тя обясни, че фирмите, които ползват отстъпка, са стотици.

В рамките на тази компонента отстъпката достига до 85%, каза още тя.

По думите ѝ пазарът на електрическата енергия в България е разделен на два сегмента. Единият е за битовите потребители, за който цената се определя от КЕВР, а малкият бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение. Петкова уточни, че бизнесът закупува своята енергия от свободния пазар.

"Искам да отправя един апел към българския бизнес. Платформата за търговия „ден напред“, с която се получава тази флуктуация на цените, не е платформа, на която индустрията трябва да закупува електрическа енергия изцяло. Бизнесът е добре да помисли, че е много по-добро и устойчиво като решение и предвидимо като разходи, да участва в закупуване на електрическа енергия в платформата на база двустранни договори", уточни тя.

"Между 60 -63% от електрическата енергия, която се търгува на борсата е с произход от дружествата от държавната енергетика", обясни Петкова, като допълни, че другата част е от друг играчи на пазара. Според нея трябва да се намери начин напрежението с бизнеса да бъде премахнато.

Петкова бе категорична, че държавата трябва да намери балансирано решение за българския бизнес, а от друга страна трябва да се мисли и за енергетиката като цяло.