Теменужка Петкова: Странно е упорството на колегите от ПП-ДБ да не отпадне веднага дерогацията

Изборът на Васил Терзиев беше възможен благодарение на гласовете на ГЕРБ, коментира още тя

Икономика
09:47 - 17 Ноември 2023
2744
Теменужка Петкова: Странно е упорството на колегите от ПП-ДБ да не отпадне веднага дерогацията

Странно е упорството на колегите от ПП-ДБ да не отпадне веднага дерогацията. Това каза за БНТ Теменужка Петкова - депутат, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ - СДС.

"Това, че нашите партньори от ПП-ДБ защитават интересите на "Лукойл" стана ясно и вчера. Вие видяхте новото мнозинство на ПП-ДБ, "Възраждане", ИТН и БСП за пореден път не приеха нашето предложение за отпадане на дерогацията за "Лукойл", въпреки че бяха направени анализи от съответните компетентни органи и от тях стана ясно, че рафинерията може да работи с неруски петрол. Стана ясно, че по време на управлението на правителството с премиер Бойко Борисов рафинерията е работила на 50% с неруски петрол и 50% с руски. Имало е месеци, при които "Лукойл" изцяло е работела с неруски петрол. Така че всички факти говорят за това, че нямаме нужда от тази дерогация, българските граждани нямат нужда от нея. Тя е в интерес само на Руската федерация", посочи Петкова.

"По темата "Лукойл" целта ни е да постигнем максимално добри условия за България. Ние искаме "Лукойл" да бъде коректен платец на данъци, да отпадне дерогацията за рафинерията и да бъде прекратена възможността за заобикаляне на санкциите срещу Русия, в рамките на ЕС", каза още

"Изборът на Васил Терзиев беше възможен благодарение на гласовете на партия ГЕРБ", коментира Петкова.