Теменужка Петкова : Токът поевтинява с прекратяването на договора с американската ТЕЦ

Държавата няма да плаща компенсации заради разваляне на контракта с „Контур Глобал Марица изток 3“ АД

Икономика
17:05 - 12 Септември 2019
3344
Теменужка Петкова: Токът поевтинява с прекратяването на договора с американската ТЕЦ

Държавата няма да изплаща компенсации заради нарушенията при „Марица Изток 3”.  Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът дойде след новините по повод предстоящото прекратяване на договора за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия от "Марица Изток 3", където беше установено предоставяне на неправомерна държавна помощ.

Министерски съвет възложи на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Владислав Горанов и на енергийния министър да стартират процедура по водене на преговори с „Контур Глобал Марица изток 3“ АД, така че този договор да бъде прекратен, за да не се стига до изплащане на компенсации на американците.

Петкова обясни, че след прекратяването на договора, сметките на потребителите ще намалеят. „Безспорно за всички потребители на електрическата енергия е ясно, че към цената на енергийната компонента има една добавка, която се казва „Задължение към обществото”.

В рамките на добавката се включват всички разходи, които обществото трябва да плати. В тях влизат разходите, които прави държавата за производство на електрическа енергия от ВЕИ, разходите по отношение на двата дългосрочни договора с двете централи. Отпадайки, сметката на потребителите ще намалее”, обясни тя.