Теменужка Петкова успокои ВЕИ-тата

Министърът се чуди на протестите на енергопроизводителите

Новини
18:57 - 23 Май 2019
2964
Теменужка Петкова успокои ВЕИ-тата

Малките производители на електроенергия от ВЕИ получават преференциална цена, която да покрива на разходите им и да са на печалба, каза министър Теменужка Петкова на нарочна пресконференция. С промяна в Закона на енергетиката през 2015 г. е определена такава преференциална цена, която да гарантира възвръщането на инвестицията със съответната норма на печалба на малките производители на енергия от възобновяеми източници.

Петкова обясни, че по силата на промяна в Закона за енергетиката от 2015 г. е решен въпрос, свързан с двойно финансиране. Тогава производителите на енергия от възобновяеми източници веднъж са получили финансиране по Оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд "Земеделие", а втори път са получили преференциална цена, която е била определена на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. След извършена проверка от Европейския одитен орган по програмата е констатирано двойно финансиране. В резултат от това са направени препоръки да бъдат взети незабавни мерки, за да се спре това двойно финансиране. Заради това искане е била направена промяната в закона и е била въведена разпоредбата на параграф 18. По този начин Европейската комисия /ЕК/ не е наложила финансова корекция на тази мярка и това е дало възможност да бъде продължена програмата.

По отношение на промяната е била направена жалба до Конституционния съд /КС/, който се е произнесъл, че тя е законосъобразна. Петкова не разбира и защо точно сега има протести от страна на малките производители на ВЕИ енергия при положение, че тази промяна в закона е факт от 2015 г. "Аз смятам, че тези протести са абсолютно неоснователни и неаргументирани. Срещу техните тези стоят много ясни аргументи от страна на ЕК и много ясни действия от страна на българските власти", изтъкна Теменужка Петкова.