Теменужка Петкова: Вирусът бави АЕЦ "Белене"

Към настоящия момент се намираме на етап 5 от процедурата

Топ
12:08 - 18 Септември 2020
2290
Теменужка Петкова: Вирусът бави АЕЦ "Белене"

По отношение на АЕЦ "Белене" ние стриктно спазваме решението на българския парламент. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос от депутат за проекта "Белене".

Коронавирусът бави процедурите по АЕЦ "Белене", каза още Петкова по време на парламентарния контрол. Според нея начинът по избор на инвеститор е изготвен, а вече няколко компании проявяват интерес.

"Първо беше подписано споразумение за конфиденциалност, предоставен им е съответно информационния меморандум, и предстои да им бъде осигурен достъп до информационната зала на проекта, която е ситуирана в НЕК. Достъпът до тази зала е трудно да бъде осъществен, имайки предвид световната пандемия на COVID-19 и наложените ограничения в пътуванията", посочи Петкова.

По думите й в изпълнение на решение на Народното събрание, тя е предприела необходимите действия. Разработена е процедура за избор на стратегически инвеститор. Към настоящия момент се намираме на етап 5 от процедурата, каза тя и уточни, че това е разработване на информационен меморандум и връчването му на участниците, които са включени в кратката листа. 

"В изпълнение на решението на Народното събрание, НЕК проведе кореспонденция с Агенцията за ядрено регулиране, отправи запитване до АЯР, в резултат на което получи писмен отговор от 6 декември 2018 г. АЯР счита, че актовете, издадени във връзка с лицензионния процес и влезли в сила, запазват действието си. Титулярът НЕК може да черпи права от тях.", каза още Теменужка Петкова.

Тя уточни, че АЯР коментира не разрешението за строеж, а за проектиране. Що се отнася до енергийната стратегия на България, такъв документ няма как да съдържа конкретика", каза още Петкова.