Температурата влие на лабораторните изследвания

Здраве
21:07 - 11 Декември 2021
3419
Температурата влие на лабораторните изследвания

Промените в температурите през различните сезони влияят върху резултатите от някои от най-често използваните за диагностика лабораторни тестове и съответно това може да въздейства върху вземането на медицински решения като предписания за лекарства и терапия, съобщи специализираното списание "Мед".

Авторите на изследване, чиито резултати бяха публикувани от изданието, смятат, че лабораториите биха могли статистически да определят спрямо околната температура в дните на изследване стойностите на лабораторните резултати.

"Когато лекар назначи лабораторни тестове, той ги ползва, за да се установи какво се случва в тялото на пациента, но ние искахме да разберем дали резултатите от тези тестове биха могли да отразяват и нещо, което се случва извън тялото", каза Зиад Обермайер от Университета на Калифорния, Бъркли, който е съавтор на изследването. "Точно това лекарите биха могли да пропуснат. Ние не го отчитаме и затова резултатите от лабораторните изследвания може да са объркани".

Обермайер и Девин Поуп от университета на Чикаго са анализирали голяма база данни с лабораторни резултати от 2009 г. до 2015 г. от различни климатични зони. В извадка с резултати за повече от четири милиона пациенти те са моделирали над два милиона резултата от тестове като функция на температурата. Изследователите са измерили как промените в температурите в последователни дни влияят върху резултатите от тестовете, над средните стойности за пациентите и сезонните вариации.

Резултатите им сочат, че температурата на въздуха е повлияла на повече от 90 на сто от индивидуалните тестове и на 51 от 75 анализа, сред които измерване на бъбречна функция, кръвна картина, холестерол и триглицериди.


"Важно е да се отбележи, че измененията са леки - по малко от един процент разлика при повечето тестове при нормални температурни условия", каза Обермайер.