Тенценция - увеличава се броят на работещите непълнолетни в Ловешка област

Инспекцията по труда е издала 136 разрешения за работа на лица, ненавършили 18 години, при 102 за миналата годината

Новини
17:30 - 31 Август 2019
2234
Тенценция - увеличава се броят на работещите непълнолетни в Ловешка област

Увеличава се броят на работещите непълнолетни в Ловешка област. От началото на годината Инспекцията по труда в Ловеч е издала 136 разрешения за работа на лица, ненавършили 18 години, при 102 за миналата годината, съобщават от институцията.

От там допълват, че се разширява обхватът на икономическите дейности, в които се ползва трудът на непълнолетни. Традиционно най-често се наемат в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, като тази година все повече се включват и производствени предприятия.

Причините за големия брой издадени разрешения може да се търси в две посоки. Първо, дефицит на работна ръка, който кара работодателите да се обръщат към контингента на непълнолетните. Второ, по-голямата мотивация на младите хора да полагат труд, посочват от Инспекцията по труда.

От началото на годината до 26 август са постановени два отказа за издаване на разрешения за работа на непълнолетни. Причините са непълнота на представената документация и условия на труд, които не отговарят на изискванията.

При проверки на Инспекцията по труда са установени три случая на наемане на лица до 18 години на работа, без дадено предварително разрешение. На работодателите са съставени актове за нарушения и са изпратени сигнали до прокуратурата.