Тенчо Тенев: Намаляват допустимите стойности за наркотици в кръвта

Проблемите с неточността на тестовете е неправилното им съхранение, обясни бившият шеф на столичния КАТ

Политика
12:33 - 27 Октомври 2023
1974
Тенчо Тенев: Намаляват допустимите стойности за наркотици в кръвта

„Двойно намаляват допустимите стойностите за наличие на наркотици, които се отчитат на дрегера. В самия уред, в самата касета на дрегера, има написани 7 допустими стойности на наркотиците.

До момента допустимото количество амфетамини в кръвта е 50 нанограма в милиграм, предложението е за 25 нанограма. Метаамфетамините са 35, предложението е техния грамаж да падне до 25 нанограма/милилитър. Допустимите стойности на „тревата” са от 5-10 до 25”. Това заяви бившият директор на столичния КАТ Тенчо Тенев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Повод за думите му е определянето на нови допустими минимални стойности за 7 вида наркотици при тестване на шофьори. Това е вписано в проекто-наредба на три министерства.

Според Александър Канчалов – специалист по психиатрия и лечение на зависимости, промяната на начина, по който служителите на реда установяват наличието на наркотици в кръвта на шофьорите показва промяна в мисленето и подхода към справяне с проблема. Той настоява да се преразгледа цялостно съдържанието на промените, защото това ще помогне да се разбере дали водачът е под влияние на наркотици.

„В списъка липсват ключови медикаменти, които се прилагат често – сънотворни, метадон, не се спомена нищо за хората с хронични заболявания”, каза психиатърът Канчалов и даде пример, че наличието на една прашинка от тях може да вкара човек в затвора.

Тенев обясни, че проблемите с неточността на тестовете е неправилното съхранение на самите тестове за наркотици. Той обясни, че първоначално тестът може да отчете наличие на наркотици, а кръвният тест да покаже, че човекът няма наркотици в тялото си.