Тенденция! 11 дни опасно мръсен въздух в Русе

Основната причина за тези превишения са изгарянето на твърди горива в битовия сектор

Новини
12:53 - 18 Януари 2020
996
Тенденция! 11 дни опасно мръсен въздух в Русе

В Русе са регистрирани 11 дни с превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици само от началото на годината, информиратот Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Данните са от 1 до 15 януари и са отчетени от автоматична измервателна станция. Последните превишения са регистрирани в девет последователни дни след 7 януари.

„В днешния ден, при наличие на слаб вятър и липсата на мъгла, фините прахови частици са в норми. Това е отчела автоматичната станция във „Възраждане”. От началото на годината станцията е измерила 11 денонощия с превишение на нормите за фини прахови частици 10 микрона.

По данните, които се следят за другите замърсители анализирахме, че основната причина за тези превишения са изгарянето на твърди горива в битовия сектор, каза инж. Христо Милков от екоинспекцията в Русе.

„Мъглите се появяват най-често през месеците декември и януари, като най-продължителните периоди с мъгла, до десетина дни дори, се случват наистина през януари и то през първата половина на месеца”, коментира Анастасия Стойчева – синоптик от НИМХ.

„Миналата и по-миналата година нямахме такива периоди с мъгла, но през 2014 г. от 2-ри до 10-ти януари отново имахме доста мъгливо време”, каза още тя в студиото на „Събуди се” по Нова тв.