ТЕНДЕНЦИЯ: Вдигат наемите на модерно обзаведени апартаменти

Топ
19:41 - 09 Септември 2024
2004
ТЕНДЕНЦИЯ: Вдигат наемите на модерно обзаведени апартаменти

Нарастват наемите на имотите в София, но за модерни и съвременно обзаведени жилища, разказаха брокери. Наемателите имат изисквания, свързани с комфорта на имота, визията на сградата и околната среда, комуникативността и удобствата на района. За хубавите жилища в добри райони са готови да дадат по-висок наем, което води до повишение на средния размер на наемите.

Наемателите предпочетат нови жилища в южни райони на столицата. Високите изисквания на наемателите водят до повишаване качеството на предлаганите имоти, което е положителна тенденция за имотния пазар. Има търсения във високия сегмент от пазара с наеми от 1200 евро на месец нагоре, за които няма достатъчно предлагане.

Във Варна и Бургас голяма част от хората, които търсят имот под наем, са чужденци, повечето са украинци. Но има и много българи, които наемат жилища за постоянно, а не просто за няколко месеца. Във Варна наемите са в много широки граници от 350 евро до над 1000 евро. Но при дългосрочно настаняване преобладаващата част от наемите са около 400 евро.

Предпочитани от наемателите са централните райони във Варна. В Бургас нараства търсенето на къщи за целогодишно живеене под наем.

В Пловдив има стабилно търсене на апартаменти под наем, но предлагането започва да изпреварва търсенето. Това води до стабилизиране на цените и необходимостта собствениците да повишат качеството на предлаганите имоти. Най-предпочитани в града под тепетата остават двустайните апартаменти.

За Велико Търново е характерна тенденцията на активно търсене, което надвишава предлагането на жилища под наем. Друга характерна тенденция е да се наемат завършени и добре обзаведени жилища, макар и с по-високи наеми, за разлика от евтини, но стари и не добре обзаведени имоти, за които много по-трудно се намират наематели. Във Велико Търново наемите най-често са между 6 лв. и 10 лв. за кв. метър в зависимост от локацията и състояние на жилището. За двустайно жилище в много добро състояние наемите са между 500 лв. и 600 лв., а за тристайните от 600 лв. до 800 лв. За жилища, които не са в добро състояние, наемите са малко по-ниски. Но търсенето е насочено предимно към добре обзаведени жилища, с нови мебели и домакински уреди. Двигател на пазара на дългосрочно отдаване под наем са многото работещи в града, които не са от Велико Търново, както и студентите.