Тенденция: Заразяват се все повече млади хора от коронавирус

Над 5 000 човека на възраст 20-50 г. са били инфектирани, обяви шефът на "Пирогов" проф. Балтов

Здраве
09:49 - 22 Юли 2020
2767
Тенденция: Заразяват се все повече млади хора от коронавирус

"Променя се профилът на заболелите от коронавирус. Заразяват все повече млади хора и голям брой от тях прекарват заболяването тежко, въпреки че нямат съпровождащи заболявания", заяви пред Би Ти Ви шефът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.

„Ако вземете статистиката, ще видите, че между 20 и 50 години са над 5 000 човека с коронавирусна инфекция, тоест повече от половината“, каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов".

Това отново доказва, че си имаме работа с „неприятен и непослушен вирус“, което се доказва и от факта, че много от прогнозите за неговото затихване със затоплянето на времето и други подобни не се изпълниха, заяви проф. Балтов, който смята, че за следващите 4 дни броят на заразените в световен мащаб ще скочи с 1 милион, а това ще се отрази неминуемо и в България.

"65 медици в „Пирогов“ са преболедували коронавирусна инфекция, мнозина вече са се върнали на работа. В момента имаме вече натрупан опит как да избягваме заразяване и сме успели да изградим „защитна стена“, каза Балтов.

Само 10% от пациентите, които са на апаратна вентилация успяват да се възстановят, при тях е най-голям процентът на смъртни случаи, каза директорът на УМБАЛСМ.