Тео Ушев, когато бил на 5, към Вежди: А теб ще те яде Баба Меца!

Аниматорът разказа за първия си сблъсък със скулптора-председател на НС

Политика
20:55 - 23 Октомври 2022
9041
Тео Ушев, когато бил на 5, към Вежди: А теб ще те яде Баба Меца!

Аниматорът и общественик Теодор Ушев разказа прелюбопитна история за първия си сблъсък с новоизбрания шеф на Народното събрание и доайен на 48-ия му състав Вежди Рашидов. От нея става ясно, че когато е бил на 5-годишна възраст Ушев е заплашил скулптора след забележка от негова страна, че не се спира, с думите: "А теб ще те яде Баба Мецата". Оттогава Ушев и Рашидов явно не са в добри отношения. 

Ето забавната случка от детството на автора на "Сляпата Вайша", като я публикуваме без редакторска намеса: 

"Тази история ми я разказа баща ми, няколко месеца преди да си отиде (големият художник Асен Ушев - б.р.): 

В един момент, скулпторът-председател на НС беше започнал да се заяжда с мен в разни интервюта. Не мен не ми пукаше, но баща ми го приемаше много тежко: "Какво му стана на този човек, бе, беше един от нас, пили сме заедно..." И ми разказа следната история (която аз не помнех) :

В Кюстендил имаше един ресторант - Бутни-Дръпни му казваха... Там кюстендилските художници се събираха на празници, след откривания на изложби. И след едно откриване на ОХИ Кюстендилска пролет, спазиха традицията. Сред тях, един "страшен" човек с брада и дрезгаво-басов глас, гост от София. Майка ми пита с поглед баща ми - кой е този. (те много внимаваха, да не ги следят и подслушват разни партийни "художници")

Баща ми ѝ отговаря:

- Не се притеснявай - от "нашите" е. ВеждИ-турчето, скулптор... Мрази С. повече и от нас... Седят, викат, обсъждат, обръщат водка след водка, псуват Великия председател на СБХ...

Аз, на възраст около 5, тичам около масите, опитвайки се да излетя като самолет. В един момент, брадатият скулптор, със страховития глас, ме навиква:

- А бе ей, ти - спри се малко, че ми се завъртя свят да те гледам само. Стига си тичал!

Аз се спирам, заставам до баща ми, гледам го намусено. Миг мълчание, и му отговарям:

- Тебе ще те яде Баба Мецата! И драсвам в неизвестна посока..."