Тео Ушев с голяма изложба във Франция

Музеят на Замъка в Анси показва 250 експоната на художника - чернови, скици на сценарии, както и произведения и предмети от личния му архив

Култура
13:35 - 01 Юни 2023
3953
Тео Ушев с голяма изложба във Франция

Голяма изложба на Теодор Ушев започва във Франция и ще продължи до октомври. Българският културен институт в Париж информира за успешното си сътрудничество с Музеите в Анси, които организират голяма изложба, представяща творчеството на българския художник Теодор Ушев, от 2 юни до 2 октомври тази година.

Изложбата в Музея на Замъка в Анси обединява около 250 експоната - чернови, скици на сценарии (сториборд), тетрадки, анимационни етапи, както и произведения и предмети от личния архив на художника.

Представянето се допълва с прожекциите на няколко от филмите и откъси от лентите на Теодор Ушев, което позволява на посетителите да наблюдават прехода от неподвижното изображение към движещото се и да се потопят в света на художника, който обединява анимационното кино и съвременното изкуство.

Голяма пластична инсталация представя „Трилогия XX век” на Ушев по уникален начин, а мащабната стенна рисунка, поръчана специално за изложбата, подпомага вникването в артистичния подход и темата. Илюстрирани книги, плакати, инсталации и манифести са част от тази многопластова изложба.

След като имигрира в Канада през 1999 г., режисьорът Теодор Ушев се утвърждава на световната културна сцена чрез силните си анимационни филми с неповторим личен стил, носещ белега на различни влияния от визуалните изкуства, литературата и музиката. На кръстопътя на няколко направления и стилове - живопис, колаж, фотография, кино, анимация - Ушев създадава свой уникален стил и творчество.

Художникът се радва на международно признание и неговите филми често са селектирани и награждавани на най-важните фестивали и награди (Оскар, Канадските екранни награди /Canadian Screen Award/, награда „Ирис” /Prix Iris/, Хирошима, Отава, Загреб, Монреал и др.). Награждаван е четири пъти на Международния фестивал на анимационния филм в Анси /Festival international du film d’animation d’Annecy/.

Тео Ушев осъществява тази изложба в копродукция със Синематеката на Квебек /Cinémathèque quebécoise/, със съдействието на Международния фестивал на анимационния филм в Анси, Националния филмов борд на Канада и Българския културен институт във Франция.