Тео Ушев скочи срещу кандидатурата ни за „Оскар”

Култура
21:22 - 13 Октомври 2021
6112
Тео Ушев скочи срещу кандидатурата ни за „Оскар”

Скандал избухна, след като стана ясно, че "Страх" на режисьора Ивайло Христов ще бъде българският кандидат в надпреварата за "Оскар" за най-добър чуждестранен филм през 2022 г. 

Лентата (заедно с "Пумпал" - пълнометражният дебют на номинирания за "Оскар" режисьор Теодор Ушев) е един от двата филма с бюджет над 600 000 лева, финансирани от Националния филмов център в първата му редовна конкурсна сесия през 2019 г.

Именно номинираният за "Оскар" (със своя късометражен анимационен филм "Сляпата Вайша" през 2017 г.) Ушев оспори избора на "Страх". В пост във "Фейсбук" той обяви, че при избора не са присъствали всички членове на комисията, като двама са изпратили гласовете си дистанционно. Без тях резултатът би бил 3:2 в полза на "Жените наистина плачат" (на Мина Милева и Весела Казакова).

Самият той е бил един от седемте гласуващи. "Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети. В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм", написа още Ушев, който не оспори кинематографичните качества на "Страх", а единствено начина му на избиране.