Теодор Ушев най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години

Българският режисьор е поставен на първо място в престижна класация

Топ
09:12 - 08 Януари 2021
2105
Теодор Ушев най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години

Българският режисьор и художник Теодор Ушев оглави класацията за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години. Той е поставен на първо място от 25 водещи критици, журналисти, куратори, фестивални директори и историци в международна анкета, организирана от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния Център на Барселона.

"Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл", написа Ушев преди малко във фейсбук. Там той обясни и какво представлява анкетата, довела до класацията:

"В края на миналата година организаторите на фестивала Animac, Испания, провели анкета сред водещи историци, куратори и критици по случай своята 25 г. Въпросите били :

1.Най-запомнящите се пълнометражни анимационни филми в последните 25 г. (на първо място е "Отнесена от духовете" на Хаяао Миязаки)

2. Най-забележителни режисьори на късометражна анимация в последните 25 г.

3. Най-добра изгряваща звезда в анимацията в последните 25 г."

След Ушев в класацията на най-влиятелните аниматори за последния четвърт век се нареждат Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов (Русия/САЩ).