Теодосий Спасов стана почетен доктор на Варненския университет

Музикантът е посланик на българския фолклор и родолюбец, обявиха от учебното заведение

Култура
13:13 - 04 Октомври 2021
1719
Теодосий Спасов стана почетен доктор на Варненския университет

На тържествена церемония световноизвестният музикант Теодосий Спасов днес бе удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Ректорът на учебното заведение проф. Петър Христов посочи, че признанието е за заслугите и приноса на виртуозния изпълнител към образованието, науката и културата.

Спасов е посланик на българския фолклор, родолюбец, свирил с именити световни музиканти и оркестри, носител на много национални и международни награди, са част от аргументите на Академичния съвет на университета за решението музикантът да стане духовен спътник на учебното заведение.

В обръщението си към гостите на официалната церемония Теодосий Спасов посочи, че за него това е вид духовно сродяване с университетската общност. Той пожела в близко бъдеще българите да започнат да се виждат без маски и допълни, че хубавата страна на настоящата ситуация е, че хората се усъвършенстват да се гледат в очите, а не да обръщат внимание на гримасите.

След тържествената церемония виртуозният музикант съобщи пред медиите, че в момента се занимава активно с аранжирането на музиката, която са композирали заедно с Християн Цвятков в Антарктида. По думите му създадените на ледения континент композиции ще влязат в компактдиск, които ще е готов до края на годината. Спасов посочи още, че фолклорът е българският духовен автограф и човекът на изкуството е редно да извежда своите корени редом със световните постижения.