Теракотената армия се увеличи с 220 войници

Вече наброява 8321 глинени мъже и половина

Мистика
22:50 - 02 Януари 2020
9489
Теракотената армия се увеличи с 220 войници

В навечерието на 2020 година китайски медии съобщиха за ново попълнение на световноизвестната теракотена армия. Още 220 глинени войни и 12 коня са открити по време на третия етап на разкопките на мястото на погребение на първия император на Китай Цин Шъхуан, живял през 3-ти век пр.н.е.

Невероятната армия от теракота е открита за първи път през 1974 г. при пробиване на артезиански кладенци. Оттогава разкопките се извършват поетапно, като последните започват преди десет години и едва сега дават значителен резултат. С новите открития теракотената армия се увеличава до 8321 войници и половина поради остатъка от тялото на една статуя. Археолозите предполагат, че сегашната крипта от 400 квадратни метра съхранява много повече от намерените досега глинени мъже.

Смята се, че в гробницата на големия китайски император, който успява да обедини страната, може да има общо до 14 хиляди глинени войни и коне. Изненадващи са не само реалният размер на ездачите, техните коне, великолепна екипировка и униформи, но и индивидуалните черти на лицето на всеки войн. Всяка статуя е различна от другите - по ръст, облекло и дори размер на обувките. Височината на войните варира от 185 см до 209,77 см.

За изграждането на теракотената армия първият китайски император – Цин Шъхуан, използва огромни финансови и човешки ресурси. Скоро след обединението на държавата започва строителството на гробницата му, като участниците в изграждането наброяват над 700 хиляди души. Времето за строителството е около 40 години, като до смъртта на императора гробницата още не е построена.

През 1987 г. комплексът с теракотената армия е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Днес основният проблем на организации, учени, китайската държава е рушенето на статуите.