Терор в Тексас - 20 души бяха убити в мол (ОБЗОР+СНИМКИ)

Актуални новини
08:30 - 04 Август 2019
5997
Терор в Тексас - 20 души бяха убити в мол (ОБЗОР+СНИМКИ)

20 души загинаха и 26 бяха ранени при стрелба в търговски комплекс в американския град Ел Пасо, съобщи губернаторът на Тексас Грег Абът, цитиран от световните агенции. За нападението е задържан 21-годишен бял мъж, живеещ в района на Далас. Абът каза, че това е един от най-кървавите дни в историята на щата, предаде БТА.

Официално не е съобщено името на заподозрения, но някои американски медии споменават, че става дума за Патрик Крусиъс. Вече се и появиха снимки на предполагаемия убиец.


Властите разследват версията за престъпление, извършено от омраза. В САЩ така се обозначават традиционно действия, насочени срещу хора заради тяхната раса, религия или сексуална ориентация.

Ел Пасо е на границата с Мексико и 80 процента от 680-хилядното му население са латиноамериканци.


В интернет пространството се появи манифест, който се твърди, че е написан от стрелеца, убил вчера 20 души в Ел Пасо, предаде Франс прес. В него се заклеймява "нашествието" на латиноамериканци в Тексас и се прави препратка към нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, където бяха убити на 15 март 51 души.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопез Обрадор обяви, че сред жертвите има трима мексиканци.


Американският президент Доналд Тръмп осъди кървавото нападение в търговски център в Тексас, предаде ДПА. "Стрелбата в Ел Пасо, Тексас, е не само трагична, но е и акт на малодушие. Заставам зад всички в тази страна в осъждането на днешния ненавистен акт", написа той в "Туитър". "Няма причини или извинения, които могат да оправдаят убийството на невинни хора", каза президентът и добави, че със съпругата му Мелания се молят за хората в Тексас. Доналд Тръмп увери, че властите в Тексас имат пълната подкрепа на федералното правителство. 


Това се приема за най-смъртоносната престрелка в САЩ от 2017-ма година насам, когато нападател уби 26 в църква в Тексас. Нападението в събота сутрин местно време идва няколко дни след като стрелец откри огън и уби трима по време на фестивал в Калифорния.


От българското външно министерство съобщиха, че  към момента нямат данни за пострадали български граждани. При необходимост от съдействие българите в Съединените щати могат да се обаждат  на спешния номер 911, както и на телефоните в посолството ни във Вашингтон: (202) 387 0174; (202) 299 0273; (202) 483 1386.