Терористът от Нова Зеландия влезе в съда

Убиецът от джамиите - 28-годишният Брентън Тарант, поздрави медиите с жеста за „окей”

Свят
10:27 - 16 Март 2019
2219
Терористът от Нова Зеландия влезе в съда

28-годишният австралийски гражданин Брентън Тарант вече е обвинен за убийство във връзка с нападенията над две джамии в новозеландския град Крайстчърч вчера, при които загинаха 49 души, съобщи ДПА, като се позова на полицията. Преди кървавите атаки той публикувал в социалните мрежи манифест със заглавие „Голямата замяна”, в който казва, че е искал да атакува мюсюлмани.

Терористът се яви пред областният съд в Крайстчърч при затворени врати поради засиления риск за сигурността. „Въпреки че заподозреният е изправен само пред едно обвинение, ще бъдат повдигнати и още”, каза полицейският комисар Майк Буш, който обеща подробности за тях да бъдат оповестени възможно най-скоро.о.

Според новозеландско радио 28-годишният заподозрян бил спокоен в съдебната зала и направил пред медиите жеста за „окей”. Той ще остане в ареста до април, когато делото ще бъде внесено във Висшия съд на Крайстчърч.

Социалните мрежи фейсбук, инстаграм, туитър, ютюб и редит пък взеха спешни мерки, за да премахнат каченото от извършителя брутално видео от стрелбата в джамиите, което заснел сам, съобщи „Асошиейтед прес”.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обясни, че заподозреният е пътувал спорадично до страната, предаде „Ройтерс”.

Има деца сред жертвите и ранените от терористичните нападения, извършени в две джамии в новозеландския град  Крайстчърч вчера, добави премиерът Джасинда Ардърн. „Ясно е, че малки деца са се озовали в това ужасяващо нападение”, сподели Ардърн пред журналисти в Крайстчърч.

Тя похвали смелостта на двамата полицаи, задържали нападателя, който, както съобщи Ардърн, имал намерение да продължи атаката. Джасинда Ардърн пристигна в Крайстчърч, където се срещна с оцелели и със семейства на жертвите.

От четиримата арестувани в петък единият е бил гражданин, който се е опитвал да помогне на полицията с огнестрелно оръжие. Полицията се опитва да установи каква е връзката на останалите двама с нападението. Никой от задържаните няма предишно криминално досие нито тук, нито в Австралия. Те не са били в никой списък на подозрителни лица тук или в Австралия, стана ясно от изявлението на Ардърн.

Новозеландската полиция пък съобщи, че според данните от следствието отговорност и за двете нападения носи един човек - задържаният по решение на съда Брентън Тарант.

Оказа се, че на пълнителите за автоматичната пушка на терориста има надписи на български език. Със сигурност е установено, че той е бил у нас от 9 до 15 ноември 2018 година. Наел е автомобил и обиколил Дряново, Плевен, Велико Търново, Шипка, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник.

Тарант е засечен от камери по българските гранични пунктове. Очаква се паспортна информация от Нова Зеландия и пълен профил, по който да продължи разследването, с което се ангажираха и нашите служби за сигурност.

Очевидец е заснел и моментът, в който полицията закопчава касапина след гонка по улиците на Крайстчърч.