Терористи убиха 8 човека в хотел „Хаят“

Общество
09:25 - 20 Август 2022
4924
Терористи убиха 8 човека в хотел „Хаят“

Най-малко 8 души са загинали в сражение между силите за сигурност и ислямистки бойци на "Ал-Шабаб", щурмували снощи хотел "Хаят" в сомалийската столица Могадишу, съобщи командир по сигурността.

"Силите за сигурност продължават да неутрализират терористите, които са обградени в една стая в сградата на хотела. Повечето от хората са спасени, но до момента е потвърдена смъртта на най-малко 8 цивилни", заяви служителят Мохамед Абдикадир, цитиран от БГНЕС.

Въоръжените мъже са атакували късно снощи хотела, който се намира близо до централата на градската полиция, като преди това кола-бомба е била взривена пред укрепения комплекс. В хотела е започнала престрелка. Знае се, че там е имало политици. "Ал-Шабаб" пое отговорност за атаката - групировката е терористично крило на "Ал-Кайда", базирано в Сомалия.

"Нападението срещу хотел "Хаят" е предизвикало ожесточена престрелка между силите за сигурност и въоръжени лица от джихадистката групировка, които все още се крият в сградата", съобщи за АФП служителят по сигурността Абдукадир Хасан.

"Няколко минути преди въоръжените лица да си пробият път в хотела, избухна силен взрив", каза Хасан. "Засега не разполагаме с подробности, но има жертви и силите за сигурност в момента се борят с врага, който се е скрил в сградата", добави той.

Свидетели разказват, че няколко минути след първия взрив пред хотела е избухнал втори, който е предизвикал жертви сред спасителите и членовете на силите за сигурност и цивилните, които са се втурнали към мястото след първата експлозия.