Терзиев моли съветниците да си изберат шеф на СОС до вторник

В противен случай София ще загуби 240 млн. лева, предипреди кметът

Актуални новини
11:11 - 07 Декември 2023
1437
Терзиев моли съветниците да си изберат шеф на СОС до вторник

Кметът на София Васил Терзиев призова общинските съветници за мъдрост и да си изберат шеф до вторник. В противен случай Столичната община можел да изгуби 240 млн. лева по проекти, предупреди той.

"Ще ми се всеки да знае колко е важно максимално бързо да изберем председател на общинския съвет, тъй като много неща, които касаят града ни и имат много сериозно материално изражение, не могат да се случат без някакво решение на този проблем. Това, което с екипа сме анализирали като краен срок да имаме общински съвет, който да заработи, е 12-и, за да можем да влезем в срок до края на годината да се приемат всички решения. Това значи до изберем максимално бързо председател на СОС, да се направят разпределения по комисии, да има готови готови и всички да бъде придвижено, за да избегнем това да изгубим много пари, да не посрещнем някои плащания, да работим с план-сметка от миналата година, да имаме проблеми с рамката за транспорта", каза Терзиев в началото на днешното заседание на Столичния общински съвет. Днес съветниците се събраха, за да направят четвърти опит да си изберат председател.

Той призова съветниците да се абстрахират от партийните интереси и да решение до понеделник и избран председател във вторник.

Иван Таков от БСП обясни, че е изпратил две писма, с които иска да научи какво е финансовото състояние на Столичната община. За това левицата се бе разбрала с ПП-ДБ-СС. Той припомни, че партиите в СОС вече проведоха серия срещи, които обаче не доведоха до нищо.

Прошко Прошков от ГЕРБ пък обясни, че групата му не иска да отлага или да спира работата.

"Групата на ГЕРБ-СДС няма навика реципрочно да прави напук неща, които са в ущърб на града, както направиха част от вашата група с неподкрепа на бюджета, когато ги убеждавахме, че това е важно за ВиК проектите", каза той. И сподели, че снощи групата му е получила още две покани за поредни срещи. Те обаче отново дошли от различни места - от самия Терзиев и от групата му. И така поканените не знаят на каква основа трябва да се проведе политическия разговор.