Tesla изтегля от пазара в САЩ още над 321 000 електромобила

Установени са проблеми със задните светлини

Новини
18:10 - 21 Ноември 2022
2550
Tesla изтегля от пазара в САЩ още над 321 000 електромобила

Tesla изтегля повече от 321 000 превозни средства от пазара в Съединените щати с оглед на проблеми със задните светлини на произвежданите от компанията електромобили, съобщи компанията, предаде Ройтерс.

В документацията, публикувана до Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA), производителят на електрически превозни средства каза, че изтеглянето, свързано със задните светлини, които могат периодично да не светват, обхваща някои електромобили Model 3 от 2023 г. и Model Y от периода 2020-2023 г.

Базираната в Тексас компания заяви, че ще внедри дистанционен ъпдейт, за да коригира проблема със задните светлини и каза, че няма съобщения за катастрофи или наранявания, свързани с изтеглянето на пазара на тези над 320 хил. електромобила.

От Tesla казаха, че предприетите от тях мерки са заради оплаквания на клиенти, за които стана известно в края на октомври, предимно от чуждестранните пазари, в които се твърди, че задните светлини на автомобилите не светят.

Разследването установи, че в редки случаи задните светлини могат периодично да не работят поради аномалия, която може би е причинена от фалшиви откривания на грешки по време на т.нар. "процес на събуждане" на автомобила.

Спирачните лампи, резервните лампи и лампите за мигачи обаче не са засегнати от това състояние и продължават да работи, както е проектирано. Tesla каза, че е получила три гаранционни доклада по проблема.

Новината следва изтеглянето в петък от страна на компанията на близо 30 000 автомобила Model X в Съединените щати поради проблем, който може да доведе до неправилно отваряне на въздушната възглавница на предния пътник.

Само през 2022 г. Tesla съобщи за 19 кампании за изтегляне в САЩ, обхващащи повече от 3,7 милиона превозни средства, включително четири само в рамките на ноември, показват данни на NHTSA.

След новината акциите на Tesla поевтиняват с 3,5% към 174 долара за една акция при старта на днешната търговия на Уолстрийт, търгува се към двегодишни дъна (най-ниски нива от ноември 2020 г.).