Tesla съкращава 15 000 служители

Компанията се сблъска със спад в доставките на автомобили през първото тримесечие

Новини
16:02 - 15 Април 2024
3504
Tesla съкращава 15 000 служители

Tesla се подготвя за значително намаляване на персонала, като планира да съкрати над 10% от служителите си, съобщава технологичното издание Electrek, позовавайки се на вътрешна бележка.

Според меморандума компанията на Илон Мъск е инструктирала мениджърите да определят критичните членове на екипа, като същевременно е спряла изплащането на някои награди по акции и е отменила годишните прегледи на някои служители. Освен това

производството в Гигафабриката в Шанхай е било намалено.

При 140 473 служители в световен мащаб към декември 2023 г. се очаква съкращенията на Tesla да засегнат приблизително 15 000 работници. Мъск подчерта необходимостта от намаляване на разходите и повишаване на производителността, тъй като компанията се подготвя за следващата си фаза на растеж.

Tesla, която трябва да отчете тримесечните си приходи на 23 април, се сблъска със спад в доставките на автомобили през първото тримесечие, отбелязвайки

първия си спад от близо четири години и падайки под пазарните очаквания.

На фона на тези предизвикателства, според слуховете Tesla се отказа от плановете си за производство на достъпен автомобил, което е отклонение от дългогодишната цел на главния изпълнителен директор Мъск да направи електрическите превозни средства достъпни за масите.

Това не е първият път, в който Tesla съкращава работната си сила. През февруари миналата година компанията съкрати 4% от работната си сила в Ню Йорк като част от цикъла за преглед на резултатите, предшестващ синдикална кампания, инициирана от служителите.