ТЕСЛА: Всяка трета кола няма да може да влиза в центъра на София

Актуални новини
21:32 - 18 Януари 2022
6230
ТЕСЛА: Всяка трета кола няма да може да влиза в центъра на София

Всеки трети автомобил в България ще бъде ограничен да влиза в центъра на столицата. Това ще се случи съвсем скоро, след въвеждане на ниско емисионна зона в града, за което по-рано извести Lupa.bg.

От въвеждане на еко стикера данните от прегледите дотук показват, че 37% от автомобилите у нас попадат в най-ниската екологична категория. Именно тя се очаква да получи забрана за достъп до центъра през зимните месеци и в дните с високо замърсяване. В най-високия клас, където са електрическите коли, попадат едва 2192 автомобила от вече категоризираните около 1,4 млн.

Все още не е гласуван обхватът на забранената за неекологични коли зона. Обсъждат се два варианта. Единият обхваща само идеалния център, а вторият - много по-широк периметър от града. 

След като е преминал годишен технически преглед, автомобилът на Никола Милошев, произведен през 1998 г., попада в първа екологична категория. Това е групата на възможно най-замърсяващите коли. Не само стари коли обаче попадат в първа категория. 

"Имали сме случаи автомобил, произведен през 2006 г., който е дизелов и е трябвало по принцип да бъде висока категория, имам предвид трета, но след като въведохме данните от компютъра, беше първа. Беше неприятно за господина, но това е положението", разказа механикът Тодор Каров пред Би Ти Ви.

37% са колите в най-ниската категория в цялата страна, но според общината в София са по-малко. "Нашите разчети показват, че процентът ще е по-нисък, в порядъка на 20-24% от автопарка на София", обясни Зафир Зарков от Комисията по транспорта в Столичния общински съвет.

Дизелите с екостандарт до Евро 4 са виновни за 86% от фините прахови частици и 56% от азотния оксид във въздуха на града, твърди международен доклад за ефекта от въвеждането на нискоемисионна зона в столицата.