Тестът за девственост вече е престъпление в Косово

Правителството прие проектозакон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс

Новини
14:58 - 17 Октомври 2022
1949
Тестът за девственост вече е престъпление в Косово

Тестът за девственост вече е престъпление според измененията в Наказателния кодекс на Косово, одобрени от правителството на Косово на стотното си заседание на 12 октомври, предаде агенция Косова Инфо.

На заседанието беше одобрен проектозаконът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който затяга наказанията срещу лицата, признати за виновни за изнасилване, сексуално нападение и домашно насилие.

На пресконференция след заседанието министърът на правосъдието на Косово Албулена Хаджиу каза, че на официалния уебсайт на Съдебния съвет на Косово

ще бъде публикуван списък с осъдените за изнасилване и домашно насилие лица, който ще бъде достъпен за обществеността.

Новите мерки предвиждат забрана за назначаването в държавния сектор на осъдените за тези престъпления за период от три до десет години на всички нива, както и забрана за взимане на шофьорски книжки, информира косовският онлайн вестник insajderi.org. 

Активистите за правата на човека приветстваха това решение на правителството, тъй като смятат, че тези промени в Наказателния кодекс ще помогнат за предотвратяване на насилието над жени.

Активистката за правата на жените Резе Абдулаху подчертава, че промените в гражданския кодекс ще сведат до минимум домашното и сексуалното насилие и ще доведат до по-голяма степен на докладване на такива случаи, за да се смекчи теорията „жертвите са виновни“, пишат още от insajderi.org.

„Промените в Наказателния кодекс по отношение на домашното и сексуалното насилие, освен че предотвратяват, намаляват и наказват заслужено, допринасят и за промяна на мисленето и патриархалния подход към явлението.

Бавно ще се промени и мисленето, че домашното и сексуалното насилие са семейни и лични проблеми (…) Държавата оживя, за да защити момичетата и жените“, каза Абдулаху в отговор към вестник „Национале“, цитирана от insajderi.org. 

Чрез публикация във Фейсбук, цитирана от Косова Инфо, съветникът на министъра на правосъдието Фламур Пирева съобщи, че за новото криминално престъпление са наложени санкции, защото тестът за девственост се счита за ненужен медицински преглед, чрез който се нарушават основни човешки права.

Вчера министърът на правосъдието Албулена Хаджиу разказа, че решението тестът за девственост да се превърне в криминално престъпление е възникнало след дългогодишни доклади от съдебна медицина, че много хора правят тестове за девственост, съобщава Косова Инфо.

В отговор на активиста Алтин Хазизай, който свърза този тест с голямото влияние на религията в Косово, Хаджиу каза, че тестът за девственост се прави и в Албания и няма нищо общо с религията.

Хаджиу допълни, че увеличаването на случаите на домашно и сексуално насилие в Косово е тревожно, като по тази причина, по думите ѝ, промените в Наказателния кодекс се приемат много добре.

Министър Хаджиу говори и за случая с изнасилването на 11-годишното момиче, като каза, че според нея в случая с насилието над 11-годишното дете се вижда „провалът на системата /правосъдната/, която не успя да го защити“. 

В началото на септември тази година в Косово се надигна масово възмущение, което прерасна в протести с искания за справедливост, защита и сигурност за жените след изнасилването на 11-годишно момиче от петима мъже.

По време на протестите през септември активистката от Колектива за феминистична мисъл и действие Трина Бинаку, цитирана от КосоваПрес, съобщи, че за последните шест месеца са регистрирани 36 случая на изнасилване на жени, като допълни, че „насилието не е само тъжна и грозна случка, както някои го окачествяват, то е повърхността на системното насилие, на което са подложени ежедневно косовските момичета и жени“. По думите на Бинаку насилването на 11-годишното момиче е аларма за всички, особено за държавата, която по думите ѝ продължава да заема страната на насилниците.