Тестовете на КАТ отчитат хлорохина като метамфетамин?

Новини
14:07 - 14 Май 2020
3814
Тестовете на КАТ отчитат хлорохина като метамфетамин?

Граждански организации сигнализират, че хлорохинът, смятан за лек срещу коронавируса, ще бъде отчетен от полевите тестове на КАТ като употреба на "метамфетамин".

Народното събрание вече е уведомено чрез правната комисия, която предстои да разгледа предложенията за още по-сурови наказания за водачите.

От Българското либертарианско общество обаче сигнализират за проблеми в наредбата, която урежда процеса по установяване на "употребилите" водачи, пише News.bg.

Данните за страната ни значително надвишават средноевропейските, а завишаването спрямо съседите ни от Балканите е в рамките на десетки пъти, посочват от БЛО.

"Нередностите в Наредбата за тестването на водачи са причината да има близо 10 000 "надрусани" шофьори за последните 3 години, които изтърпяват условни и ефективни присъди, а това да не променя по никакъв начин смъртността и броя на пострадалите в ПТП. Просто залавяме грешните хора", твърди Димитър Карагегов, основател на каузата Liberty 420.

От организацията предупреждават, че случаят с хлорохина не е единствен. Апаратът на КАТ отчитал употреба на "канабис" и при използването на легални хранителни добавки и дори употреба на "опиати", ако шофьорът е ял кифла с маково семе.

Освен това при замервания машината давала голям брой фалшиви позитивни и фалшиви отрицателни проби. Според БЛО проблемът е, че нито една от посочените в Наредбата лаборатории не изпълнява световните стандарти за тестване на наркотични вещества.

Според Карагеров от три години страната ни е с най-суровата система за санкциониране на "дрогирани" водачи в целия ЕС, а същевременно е и на челните места по смъртност. По тази причина той смята, че е необходимо не увеличение на наказанията, а други мерки.