Тестовете на водата около "Фукушима" не са отчели радиоактивност

Свят
15:45 - 27 Август 2023
1755
Тестовете на водата около "Фукушима" не са отчели радиоактивност

Тестовете на водата около японската АЕЦ "Фукушима" не са отчели никаква радиоактивност, съобщи днес японското министерство на околната среда, цитирано от Ройтерс.

Пробите бяха взети броени дни след като властите започнаха да изливат в океана преработена вода, която преди е служела за охлаждане на реакторите на атомната електроцентрала, която претърпя авария през 2011 г., след като бе ударена от огромни вълни цунами.

Изхвърлянето на водата предизвика протести в Япония и в съседни държави, най-вече в Китай, който забрани вноса на морски продукти от страната. Япония и научни организации казват, че водата е безопасна, тъй като е била филтрирана от повечето радиоактивни елементи, с изключение на тритий - радиоактивен изотоп на водорода. Тъй като отделянето на трития от водата е трудно, водата от Фукушима е била разредена, докато нивото на тритий е паднало под допустимите норми, информира БТА.

Пробите за тестовете на японското министерствона околната среда са взети от 11 места близо до централата, а резултатите показват, че концентрацията на тритий е под допустимите граници - 7-8 бекерела тритий на литър. В резултат изливането на водата "няма да има неблагоприятно влияние върху здравето на хората и върху околната среда", подчерта министерството.

Наблюдението се извършва "с високо ниво на обективност, прозрачност и надеждност", за да не се петни репутацията на Япония, каза в изявление министърът на околната среда на Япония Акихиро Нишимура.

Официални лица заявиха, че министерството ще публикува резултатите от тестовете си всяка седмица през следващите поне три месеца.