Тестовете за "зелен" паспорт - само от сертифициран лаборант

Преболедували отдавна, но с антитела не се приемат за зелените паспорти, отсече Кацаров

Общество
13:57 - 15 Октомври 2021
3246
Тестовете за "зелен" паспорт - само от сертифициран лаборант

Бързите антигенни тестове, които се предвижда да осигурят вкарването на т.нар. "зелени" паспорти за вход в различни частни и обществени пространства на закрито, ще се правят от сертифицирани лаборатории. "Не може да си правиш сам тест и да кажеш "здрав съм", уточни здравният министър Стойчо Кацаров. 

Той обясни и че няма да се взима предвид антителен тест на вече преболедували лица, които имат висок титър антитела, но са или без положителен писиар, или той е остарял. "Никъде в Европа това не се прави", каза той. 

Уточнението му за влизането в заведения с антигенен тест, отрицателен писиар, документ за преболедуване от последните 180 дни или ваксинационен сертификат идва, след като вчера ресторантьорите обявиха как въвеждат тестуване пред известен столичен клуб. 

За целта МЗ купува 1 милион теста, но те ще трябва да се правят от лаборанти. "Търсим възможно най-доброто решение, но изчакайте заповедта", обърна се министърът към журналистите. Все пак той уточни, че няма да се въвежда задължителна ваксинационна програма.