Тестват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит в Търговище

Кампанията на РЗИ е насочена към различни възрастови и социални групи

Новини
11:32 - 22 Ноември 2019
1865
Тестват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит в Търговище

Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Търговище ще извършва безплатни и анонимни изследвания за ХИВ и хепатит сред представители на различни възрастови и социални групи.

Инициативата започва от днес и е по повод Европейската седмица за тестване за ХИВ и Хепатит /22-29 ноември/ и 1-ви декември - Световен ден за борба срещу СПИН, съобщиха от ръководството на здравната инспекция.

Институцията планира разнообразни дейности. Медицински специалисти от областта ще участват в обучение на тема "Промените се правят от общности". Кампании за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ, Хепатит В, Хепатит С и Сифилис ще има в Комплекса за психично-здравни грижи в кв. "Бряг", както и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Търговище и в Защитеното жилище за младежи с интелектуални затруднения в село Лиляк. Обучения и кампании за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ сред младежи от средните училище в Търговище, Антоново и Омуртаг.

В учебните заведения в областта на 1-ви декември ще бъдат разпространявани информационни материали и презервативи.

Тъй като стигмата и дискриминацията все още възпират хората от ранно тестване, кампанията цели да бъде предоставена достъпна информация за необходимостта всеки да провери своя статус, при зачитане достойнството на човека, правото всеки сам да взема решения за собственото си здраве без осъдително отношение, независимо от рисковите практики, допълват от РЗИ.