Тестват нова методика за разходите на болниците

Формулата ще подпомогне за увеличение на заплатите на медицинския персонал, коментира Кирил Ананиев

Актуални новини
13:31 - 24 Юни 2019
2342
Тестват нова методика за разходите на болниците

Новата методика за изчисляване разходите на болниците няма задължителен характер, но съдържа елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на средствата. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция днес преди старта на обиколката му по областните болници в страната.

По думите му, съотношението за формиране на основните заплати на персонала в лечебните заведения ще се изчислява с коефициент по следния начин: 1:1 за санитар, 7:2 за професионалист по здравни грижи и за 2 лекар.

„Целта е да представя Методиката за формиране на разходите за персонал и да я тестваме на място заедно с ръководствата на лечебните заведения. Стартираме от Бургас, Варна и Велико Търново“, уточни министърът. 

Той обясни, че по този начин ще бъде придобита представа как методиката спомага за увеличение на заплатите на медицинския персонал. Министърът ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и НЗОК допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения за извършена медицинска дейност. Допълнителните средства трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения.

Тепърва ще бъде проверено и защо част от лечебните заведения не могат да достигнат минимумите заложени по Колективния трудов договор.

По време на петъчния парламентарен контрол министър Ананиев уточни, че директорите на областните болници вече са получили разчетите на парите, които лечебните заведения ще получат като допълнителни средства по новите цени на клинични пътеки и дейности.

„Дали сме им механизма за формиране на работните заплати, защото там има текстове, които конкретно казват какъв да бъде размера на разходите за персонал в рамките на общия размер на приходите, какъв да е размерът на допълните възнаграждения в рамките на разходите за персонал, какво трябва да бъде съотношението между санитар, професионалист по здравни грижи и лекар“, каза министър Ананиев.  

Ананиев коментира, че целта на министерството е да проследи бюджетите на всяка една болница в рамките на нейното финансово състояние.

"Уверен съм, че до края на годината ефектът от всички досега приети действия, ще доведе до стабилизиране на финансовото състояние", допълни още той.

Снимка: БТА