Тежък удар за Перник! Симитли краде „Сурва“

Новини
12:40 - 08 Януари 2020
3135
Тежък удар за Перник! Симитли краде „Сурва“

След като Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник беше отменен вчера, голяма част от групите заявяват желание за участие във фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“, каза зам.-кметът на община Симитли Евгения Георгиева.

В момента работим на три телефона, събираме информация, желаещите са много и тази година ще направим фестивала в два дни, допълни тя.

В община Симитли всяка година по традиция втората събота от месец януари е посветена на гонене на злите сили. Фестивалът, който е започнал като местна проява, от няколко години е с международен характер. На него дефилират сурвакари от цялата страна и от съседни държави.

Тази година, тъй като „Сурва“ в Перник беше отменена, групите, които традиционно участват там заявиха желание да се включат във фестивала в Симитли, допълни Евгения Георгиева.

Очакваме над петдесет групи от цялата страна да дефилират на стадиона в Симитли, каза кметът на общината Апостол Апостолов. Досега много от групите от Благоевград не са успявали да се включат, тъй като техни участници работят в събота. Сега, когато фестивалът става двудневен, очакваме, че и те ще успеят да се организират и да дойдат, допълни Апостолов, цитиран от „За Перник”.

Въпреки краткото време за реакция съм убеден, че ще се справим, добри организатори сме и фестивалът ще бъде на много добро ниво, каза още кметът на Симитли.

Вчера в социалните мрежи беше лансирана идеята фестивалът „Сурва” да се премести в София. Освен столицата, апетити да са Маскарадна столица на Европа имат и други градове – Разлог и Ямбол. Разлог дори отказва да пуска групи на „Сурва“, за да го отслабят. Ямбол също се бори със зъби и нокти да стане Фестивална столица на маскарадните игри.

Всяко преместване и промяна на „Сурва“ ще е фатално и пагубно за фестивала, коментират специалисти.