Тежка техника влиза в наводнените села в Карловско

Вече е започнало описване на щетите, държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си

Новини
09:30 - 05 Септември 2022
2425
Тежка техника влиза в наводнените села в Карловско

Тежка техника влиза в наводнените села в Карловско. 20 служители на „Автомагистрали” и 40 на тол управлението помагат за разчистването след наводнението. 

По думите на заместник-министъра на регионалното развитие Захари Христов държавата реагира адекватно, няма притеснения и щетите ще бъдат отстранени.

Водоподаването в областта се възстановява поетапно заради скъсани водопроводи. Местните власти са осигурили безплатна питейна вода. Електричеството също се възстановява поетапно.

Държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си след наводненията. Това коментира в „Здравей, България” министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той се надява, че впоследствие ще има и по-сериозна реакция.

По думите му няма забавена реакция и на местата, откъдето са получили сигнали, са реагирали мигновено. „Още на 2 септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали”, уточни той.

Той подчерта, че още първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово. „Показахме, че държава има и реагирахме адекватно. Всички получени сигнали са отработени”, заяви Стоянов. И допълни, че няма места, които да са недостъпни.

На този фон е започнало описване на щетите. До края на седмицата се очакват обобщените данни. Каква финансова помощ ще получат пострадалите зависи от междуведомствената комисия.

Основната причина за бедствието според местните хора е неконтролираната сеч в близката гора. В Каравелово твърдят, че коритото на реката не е почиствано от 20 години.