Тежки боеве се водят в суданската столица

Свят
14:51 - 05 Юни 2023
1468
Тежки боеве се водят в суданската столица

Западните райони на столицата на Судан, Хартум, са подложени на масиран обстрел в понеделник сутринта, след като съперничещи военни фракции се сражаваха през нощта, казаха жители, което доведе до увеличаване на хаоса в Хартум и в западния судански регион Дарфур, предава Ройтерс.

Боевете между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), които се бият помежду си повече от седем седмици, се засилиха след изтичането късно в събота на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ.

Конфликтът прокуди повече от 1,2 милиона души в Судан от домовете им и изпрати около 400 000 да избягат в съседните страни. Най-тежко е пострадала столицата, където останалите в нея жители са свидетели на интензивни боеве, въздушни удари и беззаконие.

Късно в неделя жителите съобщиха за интензивни боеве в трите града, които съставляват по-голямата столичната алгомерация- Хартум, Омдурман и Бахри.

В източния район на Хартум войските на RSF, които са се разпръснали в кварталите на столицата, имат пълен контрол и разграбват нашироко, каза жител на района.

RSF твърди, че работи за защита на цивилни, като арестува грабителите.

Войната също предизвика безредици в далечния запад на Судан - регионът на Дарфур, който пострада тежко от предишен конфликт и където жителите на няколко града съобщиха за нападения от милиции, свързани с арабски номадски племена.

През последните дни най-малко 40 души бяха убити и десетки други бяха ранени в Кутум в щата Северен Дарфур, според активисти, които наблюдават региона. Жителите също съобщават за широко разпространени грабежи и несигурност в района.

В понеделник RSF, чиято мощна база е в Дарфур и които произхождат от доминираните от арабите милиции, пусна видео, което претендира да покаже, че те са превзели щаба на армията в Кутум, търговски център и един от по-големите градове в този регион.

Последните дни донесоха първите дъждове за годината в Хартум, отбелязвайки началото на дъждовния сезон, който вероятно ще усложни усилията за оказване на помощ, вече възпрепятствани от бюрократични забавяния и логистични предизвикателства.