Тежкият ковид - заровен в гените

Актуални новини
13:09 - 23 Февруари 2021
3051
Тежкият ковид - заровен в гените

Открито е генетично предразположение към тежката форма на коронавируса. Руските учени от Висшето училище по икономика са първите в света, които установяват това.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Frontiers in Immunology.

Изследователи от Биотехнологичния факултет на Висшето училище по икономика, заедно с колеги от Руския национален изследователски медицински университет "Пирогов" и Московската градска клинична болница № 15 “О. М. Филатов" са изследвали връзката между генотипа HLA-I и тежестта на Ковид-19.

Използвайки машинно обучение, те изградили модел, който предоставя интегрална оценка на потенциалната сила на имунния отговор на Т-клетките към Ковид-19. Авторите установяват, че ако наборът от алеи HLA-I позволява ефективно справяне с пептидите на вируса SARS-CoV-2, рискът от развитие на тежка форма на Ковид-19 ще бъде минимален и обратно.

За да тестват модела, авторите са анализирали генотиповете на повече от 100 пациенти с Ковид-19 и над 400 здрави хора от контролната група. При всеки случай програмата оценявала риска от тежка форма на заболяването от 0 до 100 точки. Сравнението с реалната клинична картина показва, че прогнозният модел е много ефективен, съобщи БГНЕС.