Тежко натоварен руски кораб със съмнителен товар премина Босфора

Новини
17:06 - 05 Март 2023
4195
Тежко натоварен руски кораб със съмнителен товар премина Босфора

Руски товарен кораб на път от сирийския град Тартус е преминал през Босфора и се е насочил към руското черноморско пристанище Новоросийск, съобщава Naval News.

Турция затвори за Русия водния път между Средиземно и Черно море за руски военни кораби, но това не важи за спомагателните и търговските кораби, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Корабът се казва "Спарта-IV" и както се посочва, той бързо и тихо е преминал през Босфора по тъмно. Очаква той се да разтовари товара си в Новоросийск, база на руския флот, която активно участва в нахлуването в Украйна.

"Спарта IV" е кораб на руската компания "СК ЮГ", която е включена в санкционния списък на САЩ. Самият кораб също е под санкции.

Съобщава се, че корабът е доставил хуманитарна помощ в сирийския град Тартус след земетресението в началото на февруари. След това корабът с товар е изпратен обратно в Русия. Отбелязва се, че когато " Спарта IV " премина през Босфора, той имаше газене от 6,2 метра, което означава голямо натоварване.

В източната част на Средиземно море корабът бе съпроводен от руската корвета "Стерегушчий".

Трябва да се отбележи, че в Тартус има голяма руска военноморска база, както и че в Сирия има много руски войски и въоръжение.