Тези храни създават риск от диабет при податливи деца

Здраве
19:14 - 09 Септември 2024
1091
Тези храни създават риск от диабет при податливи деца

Изследване установи, че децата, които са предразположени към диабет тип 1 и консумират банани, овесени ядки и кисело мляко, са по-склонни да се разболеят от това заболяване, докато консумацията на ягоди и боровинки намалява риска.

Проучването показва, че пшеницата също е рисков фактор за автоимунната форма на диабет, докато зеленчуци като броколи, карфиол и зеле имат защитен ефект.

Професорът, който е автор на резултатите, заяви, че фактът, че някои плодове съдържат следи от пестициди, може да обясни защо някои от тях повишават, а други намаляват риска от диабет тип 1.

Суви Виртанен и нейните колеги от Финландския институт за здраве и благосъстояние са анализирали хранителния режим на 5674 финландски деца, които са генетично предразположени към заболяването, като са ги проследили от раждането им до шестгодишна възраст. Деветдесет и четири от децата са развили диабет тип 1 до тази възраст, а други 206 са развили автоимунитет към островните клетки, което означава, че рискът да се разболеят от него е много по-висок.

Изследователите са анализирали 34 различни групи храни и са установили, че колкото повече плодове като банани, овес или ръж са консумирали децата, толкова по-голям е бил рискът да се разболеят.

Тази констатация може да смути родителите, тъй като, допълва Виртанен, „много от храните, за които установихме, че са свързани с повишен риск от диабет тип 1 и болестен процес, се считат за част от здравословното хранене“.

За разлика от тях обаче консумацията на ягоди, боровинки, малини, касис и други горски плодове изглежда предпазва децата от заболяването. Колкото повече са ги яли, толкова по-малък е бил рискът за тях.

„Горските плодове са особено богати на полифеноли - растителни съединения, които могат да потиснат възпалението, свързано с развитието на диабет тип 1. От друга страна, плодовете могат да съдържат вредни вещества, които не се срещат в плодовете. Например в плодовете може да няма пестициди, които се съдържат в други плодове“, казва Виртанен. Тя представя своите открития на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета в Мадрид.

Тя добави: „Важно е да се установи кои фактори в тези храни са отговорни за тези асоциации. Ако се установи, че плодовете съдържат определен защитен фактор, например, това вещество или самите плодове биха могли да се използват за предотвратяване на Т1Б“.

Но според нея би било преждевременно да се издават каквито и да било препоръки за хранителния режим на бебетата и кърмачетата въз основа на резултатите от проучването.