The New York Times: Преувеличена ли е статистиката за смъртността от COVID-19 в САЩ

Броят на починалите в Съединените щати се приближава до 120 000

Новини
19:56 - 19 Юни 2020
3475
The New York Times: Преувеличена ли е статистиката за смъртността от COVID-19 в САЩ

Губернаторът на Ню Йорк Ендрю Куомо е един от многото висши служители, включително президента Тръмп, който поставя под въпрос смъртността от коронавируса, наричайки процеса на определяне на причината за смъртта „сравнително случаен“, пише американският вестник The New York Times, цитиран от Агенция "Фокус".

През май губернаторът постави под въпрос добавянето на "вероятни" смъртни случаи в статистиката, отбелязвайки, че Ню Йорк ще продължи да отделя тези смъртни случаи от общия брой, въпреки че много щати и Ню Йорк ги публикуват публично.

Но експертите по обществено здраве казват, че методът, използван за преброяване на смъртността от заболяване като COVID-19, e изостанал с десетилетия и известна доза несигурност е просто част от процеса.

„Всичко е толкова политически натоварено, хората търсят извинения, за да поставят под въпрос данните“, казва Робърт Андерсън, който ръководи отрасъла на статистиката на смъртността на Националния център за здравна статистика на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Щатите разчитат на две системи в партньорство със CDC. В едната система, наречена наблюдение на заболяването, служителите от общественото здравеопазване и здравните работници проследяват резултатите от хората с инфекции COVID-19, осигурявайки бързи, но несигурни данни. В другата система лекарите и съдебните медици изпращат свидетелства за смърт на CDC, за да се създаде официална статистика за смътността в страната от болестта.

Президентът и консервативните новинарски медии обвиниха щатите в завишаване на броя на починалите, въпреки, че експертите по обществено здраве твърдят, че той е по-скоро занижен.

Ограничената осведоменост и тестване през първите месеци на пандемията означава, че неизвестен брой ранни смъртни случаи от COVID-19 никога няма да бъдат преброени.

Щатът Вашингтон идентифицира около 3000 допълнителни смъртни случая от началото на тази година с причини за смърт, които са в съответствие със симптомите на COVID-19, като пневмонии. Щатските здравни служители смятат, че малка част от тези смъртни случаи може да са от неоткрити инфекции от COVID-19.

Тъй като броят на починалите в Съединените щати се приближава до 120 000, според данни, събрани от The New York Times, държавните здравни служители, които се борят с търсенето на информация в реално време, са използвали различни подходи, относно това каква информация да споделят с обществеността.

Около половината щати докладват за вероятни смъртни случаи пред CDC и публично на уебсайтовете на здравното министерство, въпреки че понякога те са без означение или в бележка под линия. Някои щати представят само лабораторно потвърдените случаи.
CDC настояват щатите да започнат да отчитат вероятните смъртни случаи през април въз основа на насоки на Държавния и териториалните епидемиолози.