ТИХА БОМБА: Петер Келнер купи Би Ти Ви

Общество
23:46 - 27 Октомври 2019
6908
ТИХА БОМБА: Петер Келнер купи Би Ти Ви

Инвестиционната група PPF на чеха Петр Келнер е подписала споразумение за придобиване на CME. Сделката означава нов собственик на bTV, която сега е в портфолиото на CME (Central European Media Enterprises). Новината бе потвърдена в съобщение до медиите късно в неделя вечер. Не се посочва на колко е оценена bTV.

PPF Group N.V. обявява, че изцяло притежаваните от компанията дъщерни дружества са подписали споразумение с Central European Media Enterprises Ltd (NASDAQ/Пражка финансова борса: CETV) (“CME”) за придобиването на CME, се казва в съобщението.
Освен bTV Media Group, СМЕ управлява медии в Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

Предстои CME да свика извънредно събрание на акционерите за одобрение на предложеното сливане, а от Европейската комисия и някои национални регулатори ще бъдат искано одобрение на сделката. Очаква се целият процес на одобрение да отнеме няколко месеца.

Петр Келнер бе кандидат за купувач и на Нова телевизия, но КЗК не разреши сделката заради пазарна концентрация.

Ситуацията с bTV обаче е различна, тъй като PPF придобива компанията майка на международно ниво.

„Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени", казва Петр Келнер, мажоритарен акционер в PPF по повод обявяването на сделката.

CME оперира на пет европейски пазара и е една от водещите медийни и развлекателни компании в Централна и Източна Европа. Компанията предлага над 30 телевизионни канала, както в ефирен, така и в платен формат, на над 45 милиона зрители. През последните години се наблюдава тенденция на интегриране на създаването и разпространението на съдържание, както в Европа, така и в САЩ.

BNP Paribas и Société Générale са консултанти на PPF по структуриране на сделката. Общо 1.15 милиарда евро са изцяло гарантирани от група от банки -BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale и UniCredit. Компанията J.P. Morgan е финансов съветник, а White & Case LLP е юридически съветник на PPF по придобиването, се посочва още в съобщението.