Тихановская се готви за среща с Байдън

Тя изрази "разочарование", че Москва подкрепя беларуското ръководство

Свят
15:04 - 08 Март 2021
1028
Тихановская се готви за среща с Байдън

Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская се готви да посети САЩ, където очаква да се срещне с президента Джо Байдън. Това съобщи тя в понеделник на пресконференция в Женева, съобщава ТАСС.

"Ние сме в контакт с Вашингтон, общуваме и чухме силното послание от Джо Байдън след избирането му", коментира Тихановская. "САЩ вече обръщат внимание на Беларус и подкрепят пътя на Беларус към демокрация и вече участват в уреждането на кризата до известна степен".

Тя коментира разговор с американския посланик в Беларус. Според нея има надежда за "организиране на посещение във Вашингтон, но пандемията COVID-19 е проблем". Тихановская не посочва възможни дати на пътуване, но отбелязва, че по време на такова посещение "се надява да се срещне с президента".

Отговаряйки на въпрос за руската политика спрямо Беларус, тя изрази "разочарование", че Москва подкрепя беларуското ръководство. "Искаме да останем независима държава, искаме да развием нашата Беларус". 

"Ние сме в съюз с Русия и това няма да се промени ... Имаме страхотни търговски отношения с Русия и ние искам това да остане на същото ниво - може би по-прозрачно и по-открито. Трябва да живеем и да останем в същите отношения с Русия", добави Тохановская.

Тя "иска да се върне в Беларус възможно най-скоро", изразявайки надеждата, че "това ще се случи през следващите месеци. Нашата цел е да проведем нови избори през септември или октомври".

Тихановская, която сега е в Швейцария, обяви, че възнамерява да се срещне с представители на ООН, Европейския съюз и организации, занимаващи се с правата на човека. Не са изключени и срещи с представители на Швейцария.