Тихомълком: Спря разследването срещу МВР шефа на ГЕРБ-ПП

Политика
16:05 - 05 Юни 2023
3909
Тихомълком: Спря разследването срещу МВР шефа на ГЕРБ-ПП

Софийската районна прокуратура тихомълком е прекратила разследването, което водеше срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Той е номиниран за вътрешен министър в кабинета на ГЕРБ-ПП, който утре ще бъде гласуван от парламента.

Стоянов стана обвиняем в края на декември 2021 г. насред скандала между МВР и прокуратурата във връзка с разследването за източването на пари от "Хемус". МВР твърдеше, че прокуратурата протака разследването, а прокуратурата се обиди, че ѝ се бъркат в работата. В крайна сметка държавното обвинение все още не е пратило никого на съд.

А за разлика от шумното обявяване, че Стоянов е станал обвиняем, делото срещу него е прекратено съвсем тихо. Това е станало в началото на тази година, казаха за "Сега" от Софийската районна прокуратура.

Стоянов беше обвинен в края на декември 2021 г., че склонявал прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването по случая "Хемус". За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 г. затвор.

"В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина", обясни тогава прокуратурата в съобщението си по темата.

Прокуратурата твърдеше още, че са събрани "достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение "домашен арест" и да му се разреши да пътува извън страната. Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че "слага точка на разследването", като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото".

За да прекрати делото срещу Стоянов, Софийската районна прокуратура е приела, че липсва умисъл за склоняване на прокурорката. Това е единственият аргумент, който пресслужбата на СРП посочи.

На 12 декември 2021 г., макар да беше неделя, прокуратурата свика спешна пресконференция, за да разкаже колко обидени и потресени са наблюдаващите прокурори по делото "Хемус" от поведението на шефа на ГДБОП, който опитвал да им нарежда как да протече разследването.

Веднага след това на специален брифинг самият Стоянов и шефът на сектора, занимаващ се със случая, първо отрекоха да са оказвали какъвто и да е натиск на прокурорите и веднага след това дадоха да се разбере, че на практика държавното обвинение пречи на разследването.