Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Има надежда България да влезе в Шенген на 24 януари

Австрия може да ни бави до есента, предположи експертът

Политика
17:20 - 20 Декември 2023
4018
Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Има надежда България да влезе в Шенген на 24 януари

Австрия прави компромис за България за Шенген, за да намали натиска върху себе си. Тя остава единствена против приемането на България и Румъния. И с въздушното приемане партията на Карл Нехамер се опитва да печели време до парламентарните избори - есента на 2024. Само преди месец нямаше очаквания, че Австрия ще търси компромис т.е., че ще има частично влизане. Това заяви пред Lupa.bg Тихомир Безлов, главен експерт по Програма „Сигурност“ в Центъра за изследвания на демокрацията.

"Австрия е съгласна на въздушно влизане, защото контролът там е още на ниво купуване на билет. Ако сте незаконен мигрант, който е влязъл в България и се опитвате да стигне промерно в Австрия със самолет, няма да успеете", обясни експертът.

Той допусна, че Австрия може да се съгласи на пълно влизане.

"Има някаква надежда на 24 януари да има пълно приемане на България и Румъния. Нидерландия си следва рационалния интерес. Премиерът Марк Рюте миналата година имаше сериозни проблеми в своята управляваща партия - Народната партия за свобода и демокрация. Той успя да преодолее вота на недоверие през ноември 2022 г. след като обеща да засили мерките срещу нелегалната миграция. Проблемът с НПСД бе, че тя беше в коалиция с леви партии, които искаха закон за подпомагане на мигрантите на местно ниво - да се накарат общините да отделят бюджет за бежанци, защото в Нидерландия големите финансови социални ресурси са по места. Рюте се съгласи и неговите съпартийци от НПСД му скочиха. Тогава той измисли, че ще предприеме мерки за намаляване потока от мигранти към Нидерландия, като попречи на България да влезе в Шенген", обясни Безлов.

"Сега ситуацията е друга. Рюте вече не е председател на НПСД. Той е служебен премиер. Иска след като се формира правителство да стане Генерален секретар на НАТО. За да стане това, му трябва България да не налага вето на неговата кандидатура. В момента в Нидерландия, за да направи правителство спечелилата изборите Партията на свободата, се нуждае от НПСД. Най-вероятно, обаче НПСД ще се опита да участва в правителство с други леви и центристки партии. Така, че се очаква да няма решение за вето към България от новото мнозинство", посочи експертът.