Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Зеленски ще опита да си върне анексираните територии

Украинците ще продължат да натискат руснаците - върнаха си няколко населени места в Луганск и Херсон, отбеляза експертът

Русия
18:20 - 30 Септември 2022
3590
Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Зеленски ще опита да си върне анексираните територии

Украинците ще продължат да натискат руснаците както сега се случи - върнаха си няколко населени места в Луганск и Херсон. Дали ще ги изтласкат напълно, времето ще покаже. Това прогнозира пред Lupa.bg Тихомир Безлов, главен експерт по Програма „Сигурност“ в Центъра за изследвания на демокрацията. 

"Путин се опитва да използва 300 хил. мобилизираните, но при тях проблемът е оръжието - старо, мотивацията - ниска и старомодно руско командване", посочи експертът.

Според него войната ще продължи поне още няколко месеца, тъй като Путин няма да се откаже от нея. Украинците и полученото западно оръжие са голям проблем за Русия. При това Западът не е дал на Зеленски нито самолети, нито танкове, нито ракети с дълъг обсег, отбеляза експертът. 

"Вярвах като повечето хора, че Украйна ще падне за 3 дни. След това за седмица, след това за месец. Аз очаквах това, което средният европеец очакваше", посочи Тихомир Безлов. 

Руският президент обяви днес анексирането на 4 области в Източна Украйна. Това представлява около 15% от територията на страната.

Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област. На церемонията сключи договори за присъединяване. Другите две области – Донецка и Луганска, вече бяха признати от руския президент за независими държави, непосредствено преди нахлуването на руските сили в Украйна.

Четирите области не са напълно превзети въпреки 7-месечната „специална военна операция“.